SAP Nedir?

SAP için verilen eğitimler genelde kullanıcı eğitimidir. Birde danışmanlık eğitimleri vardır. Eğitim sonunda SAP Türkiye tarafından yapılan sınavı geçebilirseniz uluslararası geçerliliğe sahip bir sertifika edinebilirsiniz. Danışmanlık eğitimleri çok pahallı, 2500€-3000€.

SAP’ın Client kısmı C ortamında ABAP için yazılmış bir derleyiciden ibaret, bu nedenle multiplatform sayılabilir. Veritabanı olarak Oracle, MSSQL, MySQL gibi birçok veri tabanını kullanabilir. Yazılan Abap kodlarını derleyip çalıştıran birde Application Server kısmı mevcuttur.Tüm SAP, Abap ile yazılmıştır, kodlarını inceleyebiliyor, debug edebiliyorsunuz. Kodlar içerisine müdehale edilebiliecek alanlar (user-exit, enhancement, badi) bırakılmış durumdadır. Bu alanlara kod ekleyebiliyorsunuz. Kendiniz sıfırdan bir ekran oluşturabilirsiniz, yada izin verilmişse yeni alanlar ekleyebilirsiniz. Eğer kurallara uyarak kodlarınızı geliştirirseniz SAP güncelleme sonucunda, programlarınızda bir aksaklık olmayacağını garanti eder, bu nedenlede hızla büyüyor.

SAP’a eklediğiniz herşey Z harfi ile başlamalıdır, bu nedenle üzerinde çok fazla kod yazılan SAP’a ZAP derler.

Sertifikanızı aldıktan sonra bir firmada junior olarak çalışmaya başlarsınız, sizi ekip olarak işlere gönderirler. Ne zaman sizi tek başınıza işe gönderirlerse senior oldunuz sayılır. Bu süre azminize göre değişmekle birlikte 1,5-2 yıl sürer. Senior olduktan sonra paraya artık dolar diyebilirsiniz.

SAP bünyesinde çalışabileceğiniz birden fazla alan vardır:

Basis: genel donanım, veri tabanı, işletim sistemi, application server hataları ve optimizasyonu gibi işleri yaparlar.

Danışman: Modüllerin parametreleri vardır, her firmanın çalışma sistemine göre programın uyarlanabilmesi için bu parametrelerden yararlanılır. Danışmanlar parametreleri iyi bilirler.

Abap: Parametrelerin yetersiz kaldığı yerde abap kodları ile sorunlara çözüm üretirler, danışmanlarla birlikte çalışırlar.

SAP içinde aşağıdaki ana modüller bulunur. Her bir danışman bu modüllerden birinde uzmanlaşır, çünkü her bir modül çok kapsamlıdır. Abapçılar bir yada daha fazla modüle hakim olabilir, çünkü danışmanlardan yardım alabilmektedirler.

  • SD = Satış ve Dağıtım Modülü
  • MM = Malzeme Yönetimi Modülü
  • PP = Üretim Planlama Modülü
  • QM = Kalite Yönetimi Modülü
  • PM = Fabrika Yönetimi Modülü
  • HR = İnsan Kaynaları Modülü
  • FI = Finans Modülü
  • CO = Finans Kontrol Modülü
  • AM = Varlık Yönetim Modülü
  • PS = Proje Modülü
  • WF = İş Akışı Modülü
  • IS = Sanayi Çözümleri Modülü
    • IS-U = Enerji Dağıtım
    • IS-R = Parakende

Tüm modüllerin listesi için buradan bakabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki adresleri ziyaret edebilirsiniz.

http://en.wikipedia.org/wiki/SAP_R/3http://www.sapdocs.info

One Response to “SAP Nedir?”

  1. Merhabalar,
    yazınız çok bilgilendirici olmuş, teşekkür ederim.
    Ben de Marmara Endüstri mezunuyum, çiçeği burnunda 🙂
    Sınavlarım geçen hafta bitmişti.
    Tek tip askerlikten dolayı aralık veya nisanda askere gitmeyi düşünüyorum.
    SAP ye geçen yaz bi firmada staj yaptığım süreç içinde ilgi duymaya başladım. Staja başladığımda Canlıya geçiş sürecinde idi fabrika, Elsys in danışmanlığında.
    Bu ilgimi daha sonra SAP ile ilgili site kurarak devam ettirdim. SAP nin son kullanıcı düzeyinde biliyorum. Şart değil belki ama Danışmanlık için, askerden sonra hemen iş bulabilmek için önümüzdeki aylar içinde yapılacak olan Sertifika sınavlarına girmeyi düşünüyorum.
    CV nize baktım, SAP ile ilgili bi şey göremedim. Sizin SAP ye ilginiz nerden geliyor ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.